0 av 0 Resultater vises
0 av 0 Resultater vises

Fra Nederland til Norge for å bake brød

I Eterni har vi mennesker som fasiliterer og tilrettelegger for at norske bedrifter kan ta i bruk kompetente medarbeidere fra hele verden. 

Sammen med det nederlanske rekrutteringsbyrået Ambacht, har Eterni tilrettelagt for at den Hollandske bakeren Yannic (24 år) fikk en spennende mulighet hos Mesterbakeren i Bergen.

Håvar hos Mesterbakeren, sier at det er stor mangel på bakere i Norge og Bergen. De har derfor ønsket å se etter kvalifisert personell i Nederland. 

- Først får vi tilrettelagt en besøkstur, hvor den potensielle ansatte får oppleve byen, besøke produksjonen vår, se hvordan vi jobber og så videre. I tillegg får vi blitt kjent, for å se om det er riktig match. Det er en kostbar prosess å bruke rekrutteringsbyrå, samt få et eksternt byrå til å fasilitere en eventuell ansettelse i tillegg til å dekke besøksturen. Men det er samtidig helt riktig for oss. Det vil ikke være hensiktsmessig for noen av oss, dersom vedkommende ikke er klar for en så stor omveltning, som det er å flytte til et helt nytt land, sier Håvar.

Håvar er svært fornøyd med ansettelsen av Yannic. Han er arbeidsom, dyktig og alltid smilende og blid.

Yannic hadde sin første dag hos Mesterbakeren på Kokstad i Bergen 15 august.

Vi har besøkt den unge bakeren på arbeidsplassen. Han er dekket i mel, og har vært på arbeid siden klokken 05:00 – men han møter oss med et stort smil. 

Han sier at konsulenten hos Eterni har gjort en upåklagelig jobb. Han er selvsagt med på besøk hos Yannic når vi er hos Mesterbakeren, og det er lett å se at de har en god tone. 

- Eterni har gjort en så god jobb, med all fasilitering og tilrettelegging.

Yannic har allerede etablert seg i et vannpolo-miljø her i Bergen, og har fått gode bekjentskaper med mange av sine kollegaer. Mesterbakeren har også gitt Yannic norskkurs, som han er godt i gang med. 

Hverken Håvar hos Mesterbakeren eller Yannic syntes det har vært en utfordring med språk. De første dagene måtte Yannic lære seg hva de ulike mel-sortene betydde på norsk, men det har han for lengst satt seg inn i nå. 

Men det kan være andre hindre ved å flytte til et helt nytt land. 

- Jeg hadde nok aldri flyttet hit, hadde det ikke vært for Eterni. De har hjulpet meg med leilighet, strømabonnement, bankkonto etc. Det var vanskelig å finne leilighet i Norge fra Holland. 

Vi spurte Yannic hvorfor han ønsket å flytte til Norge. Han sier at det var vanskelig å få tak i leilighet i Nederland. Han hadde i tillegg akkurat gjort det slutt med kjæresten sin. Han hadde en del oppsparte midler, og var klar for noe helt nytt.  Det var enten det, eller å kjøpe seg en leilighet og binde seg til et lån i 30 år, sier han med glimt i øyet. 

Yannic sier han trives godt i jobben sin hos Mesterbakeren. Men han sier det også tidvis er tunge løft. Han estimerer at han løfter et halvt tonn mel hver arbeidsdag. 

- Men sluttproduktet gjør det virkelig verdt det! Shit, det er godt brød! Smiler Yannic. 

Han forteller at det er helt annerledes å jobbe som baker i Norge, enn hos bakere i Nederland. 

- I Holland er det mye tyngre, og man må alltid løpe fort. De spurte meg faktisk om å komme tilbake, men jeg liker mye bedre å jobbe her. Kvaliteten på bakverket er svært god! 

Yannic avslutter med å si “jeg kan ikke klage”.